Ιστορικό Ευξείνου Λέσχης

Η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης ιδρύθηκε το 1956 με πρώτο πρόεδρο τον δικηγόρο Κώστα Αμοιρίδη.  Από τότε μέχρι και σήμερα με συνεχή και έντονη παρουσία στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία έχει επιδείξει πολυσχιδή και διαχρονική δράση. Ξεπερνώντας αντιξοότητες, όπως η πρόσφατη δοκιμασία της πανδημίας, η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης/Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού παραμένει πάντα μία σταθερά στην διατήρηση και συνέχιση της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων το Πόντου στον 21ο αιώνα.

Η Στέγη μας (2.760 τ.μ.), έδρα του σωματείου και τόπος φιλοξενίας των μελών, των φίλων της Λέσχης και ποικίλων δράσεων-εκδηλώσεων τόσο του Σωματείου όσο και άλλων, θεμελιώθηκε το 2003 και εγκαινιάστηκε το 2014.

Μεταξύ των πολλών και πολλαπλών δραστηριοτήτων του Σωματείου ανά τα χρόνια ύπαρξης και δράσης του αναφέρουμε ενδεικτικά τη διοργάνωση ποικίλων θεατρικών παραστάσεων,  τη δημιουργία και λειτουργία χορωδίας  και χορευτικών τμημάτων,  μαθήματα ποντιακής λύρας, σχολείο ραπτική-κοπτικής κ.α. Μεταξύ άλλων έχουν φιλοξενηθεί Πανελλήνια Σεμινάρια Επιμελητηρίων.

Η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης έχει στο ενεργητικό της την ανέγερση των μνημείων του Ακρίτα στη Νέα Χαραυγή και το μνημείο Μνήμης στη Σκήτη. Στο πλαίσιο διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων αναφέρουμε τις εκδηλώσεις μνήμης για τη 19η Μαΐου: ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πληθώρα χορών και τις εκδηλώσεις των Ακριτείων. Η Εύξεινος Λέσχη έχει διοργανώσει σειρά ταξιδιών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό καθώς και ταξίδια στον ιστορικό Πόντο κατά τα έτη: 1988, 2005, 2007, 2009 .

Διατελέσαντες πρόεδροι Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

Αμοιρίδης Γ. Κων/νος

Κωνσταντινίδης Ε. Γεωρ.

Χριστοφορίδης Δ. Ιωάννης

Κωνσταντινίδης Ε. Γεωρ.

Ζυμπάς Α. Ιωάννης

Πετρίδης Δ. Ιωάννης

Κωνσταντινίδης Ε. Θεόδ.

Γρηγοριάδης Ν. Παύλος

Ζυμπάς Α. Ιωάννης

Σεχίδης Λ. Άρης

Κουσίδης Χ. Παντελής

Κωνσταντινίδης Ε. Θεόδ.

Γρηγοριάδης Ν. Παναγ.

Τσαλικίδης Α. Χαραλ.

Ραφαηλίδης Ν. Ανέστης

Γρηγοριάδης Ι. Θεόδωρος

Ταρνανίδης Ι. Θεόδωρος

Πογαρίδης Χ. Δημήτριος

Φούντογλου Στ. Χρήστος

Σεχίδης Λ. Άρης

Κυριαζίδης Φ. Νικόλαος

Παναγιωτίδης Ε. Κων/νος

Ελεζίδης Ι. Γεώργιος

Ασλανίδης Π. Κων/νος

Νικολαΐδης Δ. Νικόλαος

Σανίδης Δ. Κών/νος

Share This
Μετάβαση στο περιεχόμενο